Får du brugt dine lederevner?

Får du brugt dine lederevner?

At gå til spejder adskiller sig på mange måder fra andre gode fritidsaktiviteter. Hos Det Danske Spejderkorps (DDS) er der stor fokus på den personlige udvikling. Udvikling af færdigheder og menneskelige kompetencer.

Børn og unge oplever, at de som spejder får et udbytte af deres fritid, som giver mening i deres hverdag og i det samfund, de er en del af. De ufordres både mentalt og fysisk, og selvstændighed og samarbejde er nøgleord, der konstant kombineres under spejdernes aktiviteter.

Det  vil helt sikkert være en udfordring at blive spejderleder hos DDS, men det er en udfordring, hvor du selv kan præge rammer og indhold, og hvor du indgår i et unik fællesskab med børn og voksne i alle aldre.

Ledernes rolle

  • Lederne giver spejderne den nødvendige tid og vejleder dem i gennemførelsen af deres aktiviteter og den udvikling de gennemgår. 
  • Lederne er rollemodeller og inspirerer spejderne til at sætte udfordrende mål, som de støtter spejderne i at nå.
  • Lederne sikrer kvalitet og mening i spejderarbejdet. 
  • Ledere møder den enkelte spejder, hvor han eller hun er i sin udvikling og tilpasser udfordringerne til de enkelte spejdere.

Hvad skal der til?

Mange tror, at en leder skal have været spejder hele sit liv (eller næsten), men det er absolut ingen nødvendighed. Hvis du kan lide at arbejde med børn, er kreativ og lidt af et legebarn, kan lide naturen og ikke har noget imod udfordringer - så er du godt på vej. Både spejdere og spejderaktiviteter er forskellige. Derfor har vi også brug for, at lederne hos De Blå Haslevspejdere er forskellige og kan forskellige ting.

Måske er det hos de små spejdere, der med deres nysgerrighed og åben gå-på-mod til spejderlivet ofte bringer smilet frem, at du skal være leder? Måske er det hos stor-spejderne, som kræver udfordringere af en helt anden karakter eller måske er det hos de spejdere, der ligger lige midt imellem? Eller måske er det hos dem alle? Mulighederne er mange - og det er kun dig og dine interesser, der afgør din rolle hos De Blå Haslevspejdere. 

Ledergruppen arbejder på samme måde som spejderne: Man bruger hinandens stærke sider! Vi kan ikke være gode til det hele - men når man først har fundet hinandens stærke sider (og svage) så kan man i fællesskab præstere meget! “Learning by doing” er ikke kun forbeholdt spejderne - lederne tillærer sig hele tiden nye færdigheder.

“At være spejderleder tager hele min fritid...!”

Både ja - og nej. Du skal aldrig bruge mere tid på at være leder end du selv kan overkomme. Det gælder for alle fritidsaktiviter. En utilfreds leder betyder hurtigt, at der snart ikke vil være nogle børn at lede. Brug den tid du har overskud til at bruge!

Når det så er sagt er der ingen tvivl om, at man ikke blot er leder 2 1/2 time hver uge. Hvert møde kræver forberedelse og af og til vil der også være aktiviteter i weekenden. Det er ikke tit - men det sker. Og så skal vi selvfølgelig på sommerlejr en gang om året!

Samtidig oplever mange ledere, at når de først kommer ind i spejderlivet - ja så bruger de nok lidt mere tid på det end de havde regnet med i første omgang. Med det er fordi de synes, at det er sjovt og giver god mening.

At være med til at give børn og unge unikke oplevelser, at være med til at udvikle dem både som spejdere og som unge mennesker, at opleve den begejstring de udviser efter en succesfuld og veludført opgave - ja det kan ikke beskrives! Det skal opleves! 

 

Er du klar til at starte en ny uddannelse... 

At være leder er ikke kun et spørgsmål om, at uddanne børn til gode spejdere. Det er i høj grad også et spørgsmål om selvudvikling. Mulighederne er mange og man sætter selv retningen og grænsen. 

Alle ledere forpligtiger til at videreuddanne sig gennem en lederuddannelse, der bygger på læring for livet. Og der er masser af muligheder for kurser der rent fagligt matcher det niveau man ofte finder i erhvervslivet.

Eksempler på kurser:

  • Spejderledelse
  • Børn & Unge (Udvikling, adfærd, mv)
  • Planlægning og metodevalg
  • Færdigheder (Natur, kropssprog, orientering, spis naturen mv)
  • Ledelse (Forandringsledelse, læringsteori, projektledelse, konflikthåndtering mv)

Somme tider afholdes kurserne ikke kun af Det Dansk Spejderkorps, men på tværs af de danske spejderkorps. 

 

...og bruge den?

Resultatet af dine erfaringer, som spejderleder i dagligdagen med kurserne som supplement, skal selvfølgelig styrke dig som spejderleder, men kompetencerne, der hér bliver styrket, er faktisk de samme, som efterspørges i det private er-hvervsliv.

Begreber, som vi lærer vores spejdere og som er en helt naturlig del af vores dagligdag, som spejder, er alle begreber, som også kan læses i ethvert stillingsopslag: At være “samarbejdsorienteret”, “engageret”, at “turde tage ansvar” og at kunne “se løsninger frem for problemer”. 

Kan du se pointen?

 

Hvad nu?

Hvis du føler dig inspireret til at blive leder hos De Blå Haslevspejdere - så tøv ikke med at kontakte os! Vi kan garantere at du kommer til at arbejde sammen med dygtige ledere med mange års erfaring.

Vi vil sørge for al relevant uddannelse. (kurser, foredrag mv.)

Vi har en masse børn og unge der brænder for at være spejdere!

Send en mail til christian [at] biks [dot] net

Har du yderligere spørgsmål - så send en mail med navn og telefonnummer. Så vil vi kontakte dig hurtigst muligt.